Hoe word ik een Geelbuikje?

Dit lesprogramma is bedoeld voor de kleuters en in 2015 speciaal gemaakt voor Oudewater 750 jaar. Het project was zo’n succes dat we besloten hebben om dit het gehele jaar aan te bieden aan scholen.

Wat houdt het in?
De leerkracht gaat iets vertellen over touw, Oudewater en ‘Geelbuiken’. Daarna gaan de kinderen werken met een stuk touw:
a. Bekijken, voelen en ruiken
b. Hoe lang en dik is het touw?
c. Wat kun je doen met touw?

De kleuters maken een slingertouw naar aanleiding van het gedichtje “Ik heb een touw”:

Ik heb een touw om vast te binden
alles wat ik mooi kan vinden.

Alles waar ik veel van hou
bind ik aan mijn slingertouw

Vervolgens gaan de leerlingen iets tekenen dat ze belangrijk vinden om te bewaren en binden dat aan het touw. Of ze doen een wens en binden dit aan het touw.

Kunnen de kinderen ook een ‘Geelbuikje’ worden door een aantal opdrachten met touw te doen? Kunnen ze een ‘touw-probleempje’ oplossen?
En natuurlijk ontvangen de kleuters na afloop hun eigen ‘Geelbuik’-diploma.

 

Scholenproject Jet en Jan

In dit project gaan de leerlingen honderd jaar terug in de tijd. Samen met de tweeling Jet en Jan maken de kinderen kennis met het dagelijks leven in 1910. Daarbij komen de thema’s kleding, wonen, werk, school, voeding, vervoer en spel aan bod.

Het project speelt zich af in Oudewater. Het voorleesverhaal speelt zich daar af en aan de hand van oude foto’s kunnen de leerlingen vroeger en nu vergelijken.

Ze leren niet alleen veel over het dagelijks leven in 1910, maar reflecteren ook op het heden, op hun eigen dagelijks leven: hoe is dat anders of hetzelfde als bij Jet en Jan?

En dat allemaal vooral door te doen! In het museum gaan de leerlingen zelf aan de slag met voorwerpen uit de tijd van Jet en Jan. Denk aan: zelf zeep kloppen en de was doen, koffie malen, schrijven met een griffel op een leitje en oude spelletjes zoals bikkelen en hoepelen.

 Doelgroep                          Groep 5 – 6

Tijdsbeslag                        Ongeveer 1,5 uur

Plaats                                   Klas en museum

Lesmateriaal                     Kant-en-klaar lespakket met:

  • Docentenhandleiding met materialen voor op de tijdbalk en ansichtkaarten
  • Tijdbalk
  • Jet en Jan bordspel

Indien je als klas of met een groep leerlingen hieraan mee wilt doen kun je contact opnemen met Averien Knol van Het Touwmuseum.